pl en cn

Rynek hotelarski i gastronomiczny w Chinach po pandemii

2021-03-01

Obraz zawierający osoba, kobieta, wewnątrz Opis wygenerowany automatyczniePodobnie jak na całym świecie, pandemia koronawirusa miała ogromny wpływ na hotele i restauracje w Chinach. Jednym z trudniejszych momentów były dla nich przerwy w okresie świątChińskiego Nowego Roku.Zarówno w 2020, jak i 2021 roku ograniczenia podróży i zalecenia rządu dotyczące pozostania w domu i unikania dużych spotkań zadały mocne ciosy krajowej turystyce. Podobnie jak w okresie bożonorodzeniowym w Europie , okres nowego roku w Chinach to całotygodniowe wakacje będące czasem największych wydatków. Dane rządowe wskazują, że przed epidemią w 2019 rokuwartość konsumpcji w tym jedyn tygodniu świąt przekroczyła bilion juanów (206 miliardów dolarów). Z powodu pojawienia się szybko rozprzestrzeniającej się chorobie COVID-19, hotele oraz restauracje musiały zawiesić swoją tradycyjną działalność. A po zniesieniu obostrzeń wiele z nich,szczególnie w sektorze gastronomicznym,nie wznowiło działalności bądź zmieniło jej profil.

Lokale gastronomiczne musiały ograniczyć swoje usługi do wydawania jedzenia na wynos. W Szanghaju w okolicach Nowego Roku nawet wykwintne restauracje zaczęły oferować posiłki na tradycyjne rodzinne kolacje spożywane w przeddzień nowego roku kalendarza księżycowego, który w tym roku przypadał 11 lutego.„Bezpieczeństwo jest dla nas najważniejsze, dlatego w tym roku postanowiliśmy jeść w domu” – powiedział Su Zhihao, który zwykle rezerwuje stolik w restauracji na duże rodzinne spotkanie.Zbieranie się na ucztę w przeddzień Święta Wiosny jest tradycją Chińczyków, a restauracje w całym kraju zwykle zaczynają promować festiwalowy posiłek na kilka miesięcy przed świętem.

Jeszcze przed pandemią wiele osób aby zaoszczędzić czas i pieniądze zamawiało dużo gotowych potraw. Po koronawirusie jeszcze więcej restauracji wprowadziło gotowe pakiety świąteczne.Shanghai Lao Fan Dian, stuletnia restauracja słynąca z autentycznej kuchni szanghajskiej, oferowała trzy gotowe zestawy obiadowe od 688 juanów (106 USD) do 1288 yuanów (198 USD).

Ostrzeżenia rządowe przed dużymi zgromadzeniami, takimi jak wesela lub coroczne imprezy firmowe, również spowodowały liczne odwołania rezerwacji  w hotelach. „Jesteśmy otwarci, ale nie ma różnicy w zamknięciu” – powiedział Shen Xiaolin, kierownik pensjonatu Qingxi we wschodniej prowincji Zhejiang. Ten butikowy hotel z 17 pokojami nie ma w tym roku gości wakacyjnych, co jest dalekie od poprzednich lat, kiedy był zarezerwowany przez cały tydzień. Ponieważ wiele osób decyduje się pozostać w miejscu pracy, niektóre firmy stawiają na konsumpcję w mieście, aby uzyskać ulgę, ale nadal muszą zmagać się z presją, aby ograniczyć klientów.

Jedną z metod, która pozwala na walkę z negatywnymi skutkami pandemii jest wykorzystanie internetu i technologii. Oprócz standardowego zamawiania na wynos do domu za pośrednictwem aplikacji takich jak Waimai, czy Elema coraz więcej  chińskich restauracji, w szczególności w Pekinie i Szanghaju,zaczęło obsługiwać klientów na miejscuprawie  bezkontaktowo. Jedzenie zamawia się za pośrednictwem skanowania kodu QR przymocowanego do blatu stolika lub w jakies innej pobliskiej  lokalizacji.Wtedy na ekranie telefonu pojawia sie menu,z którego wybiera się posiłki oraz napoje,a po zatwierdzeniu wyboru należność reguluje platnością internetową np WeChatem,jednocześnie otrzymujac numer zamówienia.Po przygotowaniu posiłek jest przynoszony przez kelnera bądź odbiera się go samodzielnie po wywolaniu/wyświetleniu numeru zamówienia.Trzeba jeszcze dodać,iż tak jak w innych miejscach użyteczności publicznej nie jest możliwe weście do restauracji bez skanowania kodu QR aplikacji Health Kit i uzyskania w niej pozytywnego wyniku.Jednym z kreatywnych rozwiązań umożliwiających zjedzenie posiłku z rodziną i przyjaciółmi znajdujących się w innych miastach byłausługa spotkań online uruchomiona przez sieć Hotpot Haidilao. Zapewniła ona możliwość wideokonferencji w różnch lokalach sieci, dzięki czamu goście mogą jednocześnie ucztować nie będąc fizycznie razem.

Chiny wprowadziły również ogólnokrajowe ograniczenia w podróżowaniu w sierpniu 2021 z powodu rozprzestrzeniania się wariantu Delta. Wszystkie 31 regionów prowincjonalnych w Chinach kontynentalnych nawoływało obywateli, aby nie podróżowali do obszarów średniego i wysokiego ryzyka ani nie opuszczali prowincji, w których mieszkają, chyba że jest to absolutnie konieczne.„Chiny zawsze szukają równowagi i starają się jak najlepiej kontrolować epidemię lokalnie, aby zminimaliwoać wpływ na społeczeństwo i gospodarkę, pozostawiając ekstremalne środki, takie jak blokowanie miast w ostateczności”, powiedział Yu Xin’an, wiceprezydent Chin.

(źródło grafiki:https://www.chinadaily.com.cn/a/202108/10/WS6112381ea310efa1bd667f20.html)

UE