pl en cn

Wizy

W celu uzyskania wizy potrzebne są następujące dokumenty:

  • Paszport (ważny na minimum 6 miesięcy, posiadający minimum jedną stronę wolną)
  • Wypełniony i podpisany wniosek wizowy. Wniosek można wypełnić na miejscu w Ambasadzie Chińskiej lub wydrukować ze strony internetowej Ambasady Chińskiej http://www.fmprc.gov.cn/ce/cepl/pol/lsyw/
  • Jedno zdjęcie (paszportowe)
  • W przypadku wizy turystycznej potrzebny jest bilet lotniczy w obie strony lub wydruk rezerwacji biletu.
  • Potwierdzenie rezerwacji pokoi w hotelach nie zawsze jest wymagane, jednake lepiej mieć przygotowane)

Ważność wiz jednokrotnych i dwukrotnych wynosi 3 miesiące od daty wystawienia wizy przez konsulat. Maksymalna długość pobytu jednorazowego wynosi 30 dni. Wiza dwukrotna jest potrzebna w przypadku gdy osoba opuszcza terytorium Chin, wyjeżdżając np. do Hongkongu lub w inne miejsce, a potem w krótkim odstępie czasu planuje powrócić na teren ChRL.

W przypadku wystąpienia po wizę biznesową, wymagane jest przedstawienie formalnego zaproszenia od strony chińskiej. W przypadku wiz innego typu, o wymogi należy kontaktować się bezpośrednio z konsulatem.

Dokumenty należy składać w następujących miejscach:

Ambasada Chińskiej Republiki Ludowej w Warszawie
Wydział Konsularny przy Ambasadzie
ul. Bonifraterska 1 ( wejście od ul. Wałowej ) 00-203 Warszawa
tel.: 004822-8319129
fax: 004822-6354211
e-mail: consular|chinaembassy.org.pl| target="_blank"|consular|chinaembassy.org.pl
http://www.fmprc.gov.cn/ce/cepl/pol/
Wydział Konsularny jest czynny:
Poniedziałki: 13:30-15:30
Środy i czwartki: 09:00-11:00

Konsulat Generalny Chińskiej Republiki Ludowej w Gdańsku
ul. Grunwaldzka 1, 80-236 Gdańsk-Wrzeszcz
tel.: 004858-3402620
fax: 004858-3415600
e-mail: consular|chinaembassy.org.pl| target="_blank"|consular|chinaembassy.org.pl
http://www.fmprc.gov.cn/ce/cepl/pol/
Godziny otwarcia: 09:30-11:30 (poniedziałki, środy i piątki)

UE