Wzrasta popyt na mięso z Nowej Zelandii
Popyt, na wysokiej jakości mięsa wzrósł gwałtownie w ciągu ostatnich kilku lat tak, że wielu eksporterom z Nowej Zelandii trudno jest nadążyć za popytem w Chinach - powiedział Tim Ritchie, prezes Stowarzyszenia Przemysłu Mięsnego w Nowej Zelandii. Chiny są największym odbiorcą eksportu baraniny z Nowej Zelandii (40 procent całkowitej produkcji) i drugim największym importerem wołowiny (16 procent), po Stanach Zjednoczonych, która importuje prawie połowę. W ciągu ostatniej dekady, roczny eksport do Chin owczego mięsa wzrósł z 27 tys. ton do ponad 160 tysięcy ton, a wołowiny z 1 tys. ton do 37 tys. ton. Według danych zapisanych w wrzesień 2013, Chiny są także największym odbiorcą mięsa z certyfikatem Halal, biorąc dominujący 28 procentowy udział eksportu.