pl en cn

Kontrole importowanej żywności

Podczas otwarcia obchodów tygodnia „Bezpiecznej Żywności”, dyrektor Biura ds Bezpieczeństwa Importowanej Żywności, Lin Wei, ogłosił iż Chiny będą bardziej dokładnie kontrolować żywność importowaną do kraju zza granicy. Po licznych skandalach żywnościowych, które wstrząsnęły opinią publiczną w minionych latach, importowane produkty spożywcze cieszą się coraz większą popularnością. Najbardziej znany ze skandali dotyczył Shanghai Husi Food (filia amerykańskiej firmy OSI Group), która dostarczała przeterminowane mięso do sieci restauracji typu fast food takich jak McDonald’s czy Yum Brands. Warto zauważyć, że jak pokazuje ankieta przeprowadzona przez Państwową Administrację Żywności i Leków blisko 75% społeczeństwa nie ufa krajowym dostwcą żywności. Przez pierwsze 5 miesięcy 2015 roku wykryto 927 przypadków importowanej żywności nie spełniającej chińskich standardów. Łączna wartość wycofanych produktów to $12.7 miliona. Według dziekana Beijing Technology and Business University, Sun Baoguo, najczęstszymi problemami z importowaną żywnością są zastosowanie konserwantów oraz skażenia mikroorganizmami.

UE