Więcej żywności Genetycznie Modyfikowanej w Chinach
Chiny z 3.9 miliona hektarami genetycznie modyfikowanych upraw są na 6 miejscu na świecie, wśród krajów produkujących żywność genetycznie modyfikowaną. Chen Xiwen, dyrektor Central Rural Work Leading Group (CRWLG), mówi iż niektóre typy żywności genetycznie modyfikowanej (GM) nie są dostępne w sprzedaży w Chinach ze względu na duży opór społeczeństwa. Jak pokazuje referendum internetowe przeprowadzone w 2010 przez portal people.com.cn, 84% badanych nie zdecydowałoby się na zakup żywność GM ze względów bezpieczeństwa zdrowia. Jak podaje CRWLG, cała chińska bawełna jest genetycznie modyfikowana tak jak większość upraw soi (71 milionów ton). W grudniu 2014 Chiny wydały zgodę na import 3 nowych rodzajów upraw GM, między innymi soi (firma Bayer i DuPont) oraz kukurydzy (firma Syngenta).
Dla porównania w 2012 roku rząd Polski zrezygnował w całości z kontynuowania upraw roślin genetycznie modyfikowanych odmian.