Chińskie Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego powołuje nowy departament zajmujący się podrabianą żywnością i lekami
Eksperci mają nadzieję, że nowy departament Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego, powołany w celu zwalczania przestępstw związanych z żywnością i lekami, pomoże powstrzymać falę podróbek. Kluczową częścią pracy nowego departamentu będzie gromadzenie dowodów w postępowaniach karnych dotyczących fałszywych produktów.
Bezpieczeństwo żywności i leków stanowi coraz większy problem w Chinach. Wzrasta liczba przestępstw z powodu słabego nadzoru i braku specjalistów zdolnych do rozwiązania problemu. Dane dostarczone przez ministerstwo pokazują, że w okresie od stycznia do października ubiegłego roku policja w całym kraju odnotowała 21 000 przestępstw związanych z podrobionymi lub źle oznaczonymi produktami spożywczymi i farmaceutycznymi. Policja aresztowała 26 000 podejrzanych, a 12 360 osób zostało oskarżonych o produkcję lub sprzedaż fałszywych i niespełniających norm produktów, co stanowi wzrost o 5,5 procent w stosunku do 2017 roku.
Polscy producenci żywności zainteresowani chińskim rynkiem powinni pamiętać, że towar musi posiadać odpowiednie certyfikaty. Spełnienie wymagań nie jest łatwe, ale to duża szansa dla wielu polskich firm. Głównymi towarami rolno-spożywczymi eksportowanymi z Polski do Chin w 2018 r. były: produkty mleczarskie, drób z 5-ciu dopuszczonych przez chińskich inspektorów zakładów wraz z łapkami, grzebieniami, dziobami i żywymi pisklętami z ich piórami oraz przetwory spożywcze z mąki (ciastka, słodycze, makarony).